keskiviikko 21. joulukuuta 2011

Pukkiponeja ja joulushoppailua

Perjantaina meillä olisi ollut aamulla puolitoista tuntia ratsastusta, mutta koska opo kutsui jokaisen vuorollaan keskustelemaan luokkahengestämme, meni eka 45 min yo10:n estenäyttöjä katsoessa. Siinä sen 80 cm okserin vieressä seisoessa se ei enää näyttänytkään niin isolta. Ehkä siitä näytöstä sitten keväällä selviää :D
Rp-r Bacardi "Laikku" 08/2011
Toiselle tunnille saatiin sitten hevoset pareittain. Mulla ja Kirsillä oli ratsuponi ruuna Laikku. Laitettiin hevosille ratsastuskamojen lisäksi sivuohjat ja juoksutusliinat, tunnilla sitten toinen juoksutti ja huuteli ohjeita istuntaa korjatakseen. Samalla opettaja huuteli maneesin katsomosta ohjeita, esim. käsi sivulle, pyöritä kättä vastapäivään, venytä käsiä niin ylös kun saat ym. Oli tosi kiva tunti ja luulen, että ihan hyödyllinenkin :D Laikku oli vähän laiska, joten välillä piti ratsastajanakin puuttua ponin vauhtiin, kun se ei oikein kuunnellut juoksutuspiiskaa.


FWB-t Dora Darling "Dora" 07/2011
Ratsastustunnin jälkeen oli vuorossa juoksutustunti, jossa mulla, Niinalla ja Rimmalla oli juoksutettavana FWB tamma Dora. Dora oli tosi kiva juoksuttaa, kuunteli tosi hyvin ja oli tosi tarkka piiskan suhteen. Jos piiska oli yhtään ilmassa hidastamaan pyytäessä, se ei hidastanut ollenkaan. Sinänsä tosi opettavaista :) Ei juoksutettu kauaa, jokainen sai juoksuttaa vähän aikaa, tosin mä sain juoksuttaa kahteen kertaan kun muissa ryhmissä oli neljä. Ihan vain siirtymisiä käynti-seis-käynti ja ravi-käynti-ravi. Seppänen kehui, kuinka meidän ryhmän juoksutus alkaa vähitellen näyttämäänkin jo ihan juoksutukselta, vähän kritisoi sitä kun kolmesta hevosesta kahdella oli liian löysä juoksutusvyö (meillä kanssa, hups, tuli lähettyy tallista vähän reippaasti :D ).
Juoksutustunnilta päästiin puoli tuntia etuajassa, joten siivoilin ja pakkailin viimeiset tavarat maanantain muuttoa varten. Sitten iki-ihana bussimatka Porvooseen ja jouluostoksille. Shoppailin mikrokulmasta jotain pientä, kävin robinhoodissa, mutten löytänyt mitään, joten sitten eikun kävelemään keskustaan. Keskustassa kävin citymarketissa ja sieltä shoppailin taas jonkin verran lahjoiksi kelpaavia jutskia :) Vähän huonosti tuli löydettyä mitään lahjoiksi kelpaavaa, niimpä päätin ehdottaa äitille, että jos mentäisiin sunnuntaina jatkamaan shoppailua.
Ennen kotiin lähtöä totesin olevani niin nälkäinen, että oli pakko käydä hesessä syömässä juustoateria :P Vähän olin pettynyt, hesen juustohampparit oli ennen parempia... :/
Kotona oli äiti vissiin heittäytynyt joulumielelle, koska olohuoneessa oli joulukuusi ja keittiön pöydällä äitin jokajouluinen "joulupöytä". En nyt löytänyt yhtään kuvaa äitin joulupöydästä, mutta täytyypä loman alussa kuvailla sitäkin ;)
Meiän joulukuusi sunnuntai-iltana :D

Kaste lopussa, kun oli purkanut turhat energiat pois :)
Lauantaina lähdettiin päivällä tallille Ellun kanssa. Ellu halusi koittaa kahden liinan juoksutusta Kasteen kanssa ja tarvitsi mut siihen apuun. Niimpä otettiin Kaste ensin järkyttävästä mutalöllö tarhasta ja vietiin vesariin jalkapesulle. Sitten juoksutusvyö selkään ja kentälle. Ellu teki aluksi maastakäsin harjoituksia Kasteen kanssa, ennen kun viritti liinat paikoilleen ja pyysi mut taluttamaan Kastetta. Kaste meni tosi hienosti, vähän näytti hämmentyneeltä kun Ellu ohjaili sitä liinoilla, mutta pienen vastustelun jälkeen antoi nopeasti periksi. "Okei, päästä se irti. Katotaan pysyykö käsissä vai juokseeko kenttää ympäri liinat perässään" sano Ellu ja heti ku päästin Kasteen irti, se totes "wuhuu, oon irti" ja lähti hirveellä vauhdilla juoksemaan ympäri kenttää. Vähän aikaa Ellu yritti pitää kiinni ja saada Kastetta hidastettua, mutta päästi sitten irti kun ei meinannut pystyssä pysyä. Ja kyllä sieltä sitten liikettä löytyikin, hienoja laukannostoja, käännöksiä ja pukkeja teki, onneksi oli kamera mukana :D Lopulta kuitenkin rauhoittui sen verran, että saatiin napattua se kiinni. Sen jälkeen se menikin liinoissa niin hienosti, ettei olisi uskonut olevan ekaa kertaa :)

Hyvä tuleva ravuri kun on noin hyvä laukka :D

Sieltä tuli vähän pukkeja :D


Siri söpönä tarhassa, huomaa ihana mutalöllö tarhassa...
Lähdin hakemaan Siriä tarhasta, jossa se seisoi puoli nukuksissa katsomassa Kasteen riehumista. "Hohhoijaa, kyllä säkin pian opit, että tollanen riekkuminen vaa aiheuttaa lisää töitä" oli sen ilme ollut koko ajan Kasteen kentällä ollessa. Sen verran kiinnostunut varsan koulutuksesta se oli, ettei vaivautunut portille tulemaan, joten oli pakko kahlata sinne mutarapakkoon sitä hakemaan. Jalkapesun jälkeen vein sen talliin, johon Maria tuli kyselemään mitäs Goldin kanssa kannattaisi nyt tehdä, kun se olisi varmaan hyvä saada vähitellen liikkumaankin, kun varsakin on jo puoli vuotias.

Goldi Hackstable "Goldi" (Tuutikki masussaan) 03/2011
© Jenni Wallin
Goldi on siis vanha vuokraheppani, jonka kanssa puuhailin viime talven ja ennen sitä se oli kesäloman mulla ylläpidossa. Sitä ei ole nyt varsan synnyttyä liikutettu ollenkaan, kun hän on niin ylpeä neiti, ettei anna kiinni. Ellu ja Maria pohti, että ensiksi se varmaan kannattaisi ottaa ihan vaan riimuun kiinni (jos saa) ja viedä kentälle ja katsoa mitä mieltä se on asiasta, kun joutuu eri puolille aitaa vauvansa kanssa. Päätettiin hoitaa se samantien ja niimpä nappasin riimun mukaani ja menin pihattoon. Goldi katsoi korvat hörössä "hei, tää on se kiva tyttö, joka tuo mulle aina herkkui ja rapsuttelee mua" ja sen ilme oli kyllä näkemisen arvoinen kun se tajusi, että sillä on naru kaulalla. Ei siinä auttanut muu kuin lähteä hölmistyneenä katsomaan mitä ihmiset sille olivat keksineet.
Tooticky "Tuutikki" 10/2011
© Tiia Forsell
Päästiin Goldin kanssa kentälle ja se oli ihan rauhallinen, toisin kun varsansa, joka juoksi hulluna edes takas kentän ja pihaton välistä aitaa pitkin. Sitten se päätti loikata portin läpi. Olikin Tuutikille kova paikka joutua eroon emästä. Noh, ei siinä auttanut muu kuin viedä Tuutikki ja niiden pihattokaveri shettis ruuna Titus pihattoon ja jatkaa Goldin kanssa kentällä. Se pysyi edelleen tosi rauhallisena, ei tehty mitään monimutkaista, kunhan käveltiin kentällä ja tehtiin jokunen pysähdys ja peruutus. Ainoastaan pysähtyessä se aina vilkuili pihatolle päin, että missä se vauva oikein on, kun ei ole näkyvissä. Keskittyi kuitenkin tosi hyvin aina peruutukseen, kun huomautti vilkuilusta. Ei kauaa kiusattu varsaa, oltiin kentällä ehkä kaksi minuuttia, ja sitten palautin Goldin vaavinsa luo. Päätettiin, että tätä pitää toistaa nyt joka kerta kun tallilla käy, saa nähdä onko Goldin pyydystys ensi kerralla yhtä helppoa.

Sää oli mitä mainioin, Jenni ei kauaa kuvannut,
tämäkin alkukäynneistä... © Jenni Wallin
Goldin jälkeen palasin sitten Sirin pariin, satuloin sen ja lähdettiin kentälle, jossa Ellu piti meille tuntia. Verkassa harjoiteltiin kuuliaisuutta pysähdyksillä ja siirtymisillä. Meni oikeastaan aika hyvin, välillä Siri oli vähän hidas ja koska ei ollut raippaa mukana, ei oikein saatu nopeampaan askellajiin siirtymisiä sujumaan niin nopeasti kuin olisi voinut. Verkan jälkeen Ellu laittoi meille muutaman esteen ja ravipuomit. Mentiin alkuun ravipuomeja ja laukkailtiin aina puoli kenttää. Toiseen suuntaan meni tosi hyvin, mutta sitten Siri keksi ruveta riehumaan ja pukittelemaan. Noh, eikun sitten laukkailtiin pääty-ympyröitä ja pistettiin poni töihin.

Hyppelöt joskus keväällä 2011
© Jenni Wallin kännykkäkameralla
Jossain vaiheessa Siriä rupesi tympimään ja päätteli ilmeisesti työskentelyn olevan Ellun vika, koska yritti ohi mennessään potkaista Ellua. Muutenkin sieltä tuli kyllä aika jänniä koikkaloikkia aina välillä, mutta kai niihin on tullut totuttua, kun en kuitenkaan tippunut. Kun saatiin puomit sujumaan, siirryttiin hyppäämään kavalettia lävistäjällä. Taas mentiin toiseen suuntaan niin asiallisesti, mutta heti suunnan vaihduttua yritettiin kehittää huumoria. Noh, jälleen laukkailtiin ympyrällä. Taas tuntui aina Ellun ohi ratsastaessa vähän siltä, että Siri yritti ryysiä sinnepäin, mutta ei sentään yrittänyt enää potkia, tyytyi vain mulkoilemaan. Kun saatiin kavaletille yksi tosi hyvä hyppy, siirryttiin vielä pikku ristikolle. Sen Siri meni joka kerta tosi asiallisesti, kai se tajusi, ettei pääse talliin ennen kun hyppää kiltisti. Loppuun tultiin pariin kertaan vielä sekä ristikko että kavaletti peräkkäin. Sitten loppuravit ja -käynnit ja pikapikaa heppa loimitettuna talliin ja lähdettiin kotia kohti (Ellu oli menossa johonkin juhliin, siksi vähän kiire).
Illalla sitten saunottiin ja syötiin herkkuja ja sovittiin, että huomenna lähdetään shoppailemaan. Niin, ja tietysti tapeltiin meidän Sonera viihdepaketin kanssa, edellinen boxi lähetettiin Soneralle takaisin kun ei toiminut, mutta eipä kyllä tunnu tämäkään toimia... Saatiin kyllä kanavat näkymään, mutta videovuokraamo, joka eniten kiinnostaa ei vain toiminut. Kyllä mä sit rakastan tekniikkaa... -.-'

Ollaan oltu tosi kilttejä,
kun kuusen alla on jo näin paljon lahjoja :P
Sunnuntaina sitten lähdettiin mä, äiti ja Laura kuninkaanporttiin shoppaamaan joululahjoja. Käytiin hong kongissa, hemtexissä ja jyskissä. Sen jälkeen käytiin hautausmaalla ja sitten mäkkiin syömään. Sitten vielä ruokakauppaan S-markettiin ja sieltä löytyikin viimeiset joululahja-ideat. Nyt sitten sain kasaan (ainakin toivottavasti) kaikki lahjat, jos nyt en ole jotakuta unohtanut. Ilta menikin sitten niitä paketoidessa ja tv:tä katsellessa + Sonera viihdepaketin kanssa tapellessa.




Maanantaina olikin sitten kiireinen päivä, aamulla lähtö Harjuun, jossa menin kämpille ja totesin Anskun ja Sannin ilmeisesti jo muuttaneen, koska kämppä oli ihan tyhjä. Noh, kävin syömässä ja sen jälkeen hain asuntolanhoitajalta avaimen uuteen kämppään. Ja sitten eikun muuttamaan. Kyllä siinä kirosin kun ei ole autoa, olisi ollut niin helppoa lastata tavarat vanhasta kämpästä autoon, ajaa uudelle kämpälle ja purkaa ne uuteen kämppään. Mutta ei voi mitään, pakko oli tappaa kätensä raahaamalla painavia laukkuja tuo muutaman sadan metrin matka uudelle kämpälle. Sain juuri sopivasti muutettua, kun piti lähteä tunnille. Meillä oli työsuojelua, jossa meille annettiin ryhmätyö, jossa pitää esitellä turvallista käyttäytymistä hevosten kanssa ja tallitöitä tehdessä. Meidän ryhmä päätti tehdä videomuotoisena niin, että ensin tulee aina "ei näin" ja sitten "vaan näin". Enempi suunnittelu jäi seuraavalle tunnille.
Pv-r Warrior "Warri" 08/2011
Työsuojelun tunnilta päästiin puoli tuntia aiemmin, joten ehdin vähän purkaa tavaroita ennen ratsastustuntia. Ratsastustunnin meille piti Pekkala ja kuulemma koska viime kerralla hänen tunnillaan saatiin hevoset innostumaan vähän liikaakin, oli meillä rento leikkitunti. Sain ratsukseni ison PV ruunan Warrin. En ollut Warrilla ennen mennyt ja suhtauduin vähän varauksella, kun tuntuu, että kaikki nämä "paremmat" Harjun hevoset ovat sellaisia joilla en osaa ollenkaan mennä. Warri oli kuitenkin tosi kiva, vähän meinasi kuumua innostuessaan leikeistä. Alkuun tehtiin ihan vain tasapaino harjoituksia niin, että opettaja huuteli ohjeita esim. "käsi sivulle", "keventäkää kaksi pomppua alas ja yksi ylös", "toinen pitkä sivu silmät kiinni" ym.
Pv-r Ermitash "Eki" 08/2011
Oli ihan kivaa ja suht helppoa. Sen jälkeen oltiin seuraa johtajaa ja jokainen sai vuorollaan olla johtaja ja keksiä mitä erikoisempia kiemuroita ym. mitä muiden piti myös tehdä. Välillä piti vähän jarrutella Warria reilumminkin, mutta se pysyi kuitenkin hyvin hanskassa. Seuraa johtajaa -leikin jälkeen Pekkala tuli katsomosta ja käski vaihtaa hevosia mahdollisimman nopeasti. Eka vaihdokki oli PV ruuna Eki, joka on tosi laiska ja raskas ratsastaa.



Til-r Frederik "Fredi"
Pöllin kuvan sukupostista, kun itellä ei Fredistä kuvia ollu
Noh, kauaa ei näillä hevosilla menty, seuraava heppa oli tilasto ruuna Fredi, josta en kyllä tykkää yhtään. Fredi oli vähän innoissaan, meinasi heti lähteä laukalla liikkeelle kun pääsin selkään. Näiden hevosten kanssa piti tehdä pientä serpentiiniä pitkille sivuille ja yrittää rauhoitella vähän menoa.








Hann-t La Luna V "Luna" 09/2011
Sitten tuli seuraava hevosten vaihto ja sain hannover tamma Lunan, jolla en myöskään ollut ennen mennyt. Tiesin sen olevan melko reipas kaveri, mutta se kuunteli pidätteitä yllättävänkin hyvin, kun vain jaksoi tehdä niitä tarpeeksi tiuhaa tahtia. Nämä hevoset vain loppuverkattiin ja sitten lähdettiin talliin. Oli kyllä tosi hauskaa vaihtelua tuo tunti, joskus on ihan kivaakin vain hupsutella hevosten kanssa, eikä aina vain tuupata niska limassa.












Eli punasella merkityt kohdat vielä kesken,
muuten riimu valmis :)
Ratsastustunnilta päästiin vähän myöhässä, joten ehdin vain syödä ja käydä pikaisesti kämpillä ennen valjaskerhoa. Valjaskerhossa otin siis tavoitteeksi saada riimun valmiiksi, mutta valitettavasti se jäi vielä vähän kesken. Leukahihnan päistä toinen on ompelematta, toinen puoliksi ompelematta. Mutta ainakin sitten ensi vuoden puolella saan sen ekalla kerralla valmiiksi :) Laitoin tohon mun hienoon piirrokseen nyt punasella keskeneräset kohdat, ettei jää niin epäselväksi.
Valjaskerhon jälkeen menin vielä kuvailemaan Tiiaa ja Ilkeä. Meni vähän myöhäiseksi, kämpillä olin puoli yksitoista (kympiltä pitäs olla viimestään hups :D ) ja koska koneella kävin viimeksi torstaina, venyi koneella istuminen melkein yhteen asti. Muutenkin tuli kyllä yö nukuttua tosi huonosti, kai se sitten on se kun ekaa yötä uudessa kämpässä.



Conn-r Shanachie "Kirppu"
08/2011 © Tuuli Jääskeläinen
Tiistaina eli tänään oli sitten heti aamusta ratsastusta. Tallimestari Johanna Pulkkinen piti tunnin ja sain connemara ruuna Kirpun. Kirppu on yksi suosikeistani :) Jossu piti tosi hyvän tunnin, mentiin siirtymisiä ympyröillä ja pohkeenväistöä. Ympyröillä sai olla tarkka vauhdin kanssa, Kirppu kun tuppaa kuumumaan niin helposti, vaikka jo 16-vuotias pappa onkin. Väistöissä sai olla tarkkana, ettei Kirppu lähtenyt väistelemään omiaan, se on vähän turhan automaatti.





Sitten olikin teoriapläjäys, ensin ruokinnan suunnittelua ja ruuan jälkeen työsuojelua. Ruokinnan suunnittelussa käytiin rehuanalyysiä läpi ja ens vuoden puolella paneudutaan kuulemma kurssiin kuuluvaan projektiin, jossa pitää laatii realistiset ruokinta suunnitelmat kahelle hevoselle. Vois kysellä tallilta oisko niitten heinästä tehty rehuanalyysi, ni vois tehä Sirille ja Kasteelle ne suunnitelmat :)
Työsuojelussa alettiin suunnittelemaan tarkemmin meiän video-esitelmää, listattiin ylös millasii kohtauksii siihe tehää ja mitä niis pitää ottaa huomioon. Mähän luonnollisesti toimin kuvaajana, malleina toimii meiän ryhmäläiset hevosineen. Ainaki näillä näkymin sen videon tekeminen kuulostaa tosi hauskalta, toivottavasti se myös on sitä :D
FWB-r Pee-Peen White Waltz "Pepe"
09/2011 © Jasmina Lankinen
Viimeisellä tunnilla oli sitten juoksutusta, Seppänen antoi meidän valita halutaanko lähteä juoksuttamaan vai letitetäänkö mieluummin, päätettiin letittää. Mä, Niina ja Rimma letiteltiin Pepeä, ekat letit meni hiukkasen pieleen, mutta tokalla yrityksellä saatiin ne jaettuu tasasemmin ja vaan sä'än kohdalla oleva letti oli vähän liian pitkän välimatkan päässä seuraavasta. Mutta vois melkein sanoo, et ne oli tähä mennes parhaimmat letit mitä oltii tehty kaikil noil tunneil :D













Puoli viideltä oli jouluruoka ja sen jälkeen tässä onkin tullut datailtua loppuilta :) Huomenna ois kotiin lähtö ja JOULULOMA! <3 Paljon aikaa ratsastella Sirillä, harjotella Goldin kanssa, autella Elluu Kasteen koulutukses, lenkkeillä koirien kans ja viettää aikaa perheen kanssa <3 Tiia tossa tarjosi, jos haluan lähteä samalla kyydillä kun Ilke lähtee Porvooseen, kuskina Harjun toisen yksityistallin omistaja Hukkanen. Toivottavasti onnistuu niin ei tarvitsisi mennä tota inhaa bussimatkaa :D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti